Kuchnia hiszpańska jest niezwykle atrakcyjna oraz zróżnicowana. W szczególe w następstwie tego, że nieomalże w każdym rejonie tego kraju jesteśmy w stanie skosztować absolutnie innych potraw. Trudno wobec tego mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Oczywiście w Polsce znamy tylko nieliczne rodzaje potraw kuchni hiszpańskiej. W głównej mierze jest to paella, innymi słowy potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego przeróżne akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – warto uczynić podgrzewacz do nachos. Rzeczywiście dorzucić do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza i ryby i same warzywa. Oprócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, innymi słowy najzwyczajniej w świecie przekąski podawane w większości wypadków w barach jako dodatek do piwa. Oprócz tego niezwykle kultowym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, innymi słowy szablonowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z dużych udźców, jakie często wiszą w barach lub sklepach. Jest to jednakże bardzo drogi przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy także z obszerną ilością porządnej jakości wina i doskonale parzoną kawą.
Dodaj komentarz
You must be logged in to post a comment.